Suomen vanhin kenttä Helsingin Golfklubi (Tali Golf)

Suomen vanhin kenttä Tali Golf kuuluu kenttiin, missä jokaisen suomalaisen golfharrastajan tulisi pelata ainakin kerran. Historia on näkyvillä niin rakennuksissa kuin kentässä sekä sen ympäristössä. Olen odottanut kentän pelaamista viimeiset 10 vuotta ja olin todella innoissani kun pääsin elokuussa lyömään ensimmäisellä väylällä kohti greeniä par 5 väylällä.

hgk_03

Greenit olivat kentällä hyvässä kunnossa.

Kentän vanhat puut ovat tärkeä osa kenttää ja sen suunnittelua. Greenien koot vaihtelevat, vaikka osa onkin pieniä, kuten monilla vanhoilla kentillä yleensäkin. Kenttä sijaitsee Helsingin kaupungin vuokramaalla, joka on myös kaupunkilaisten ulkoilualuetta. Monessa kohtaa sai tarkkailla, ettei ohikulkija tai vauhdikas pyöräilijä ajanut lähellä kenttää. Ominaista tälle vanhalle kentälle ovat myös pari kohtaa missä käveltiin tiiauspaikalle yli toisen kentän ja piti odottaa että muut pelaajat olivat pelanneet väylänsä.

HGK_väylä9_greeni

Puistomainen kenttä, josta löytyy monta vanhaa puuta ja kauniita pensaita.

Tali lienee yksi harvoista kentistä Suomessa, missä klubin organisaatio on perustettu jäsenpohjaisesti. Ensimmäisen vuoden jäsenyys tai sisäänkirjautumismaksu on korkea (kuulemani mukaan yli 5000 euroa) minkä jälkeen maksetaan vuotuista maksuja, noin 900 euroa vuodessa. Jäsenyyden voi luovuttaa eikä siitä tule rasitetta, toisin kuin muilla kentillä missä on osakeyhtiö menettely.

Tali Golf perustettiin 1932 yhdeksän reikäisenä ja se laajennettiin 13 reikäiseksi vuonna 1937. Sota-aikoina kenttää käytettiin viljelysmaana, jolloin perunoiden sijaista saattoi joskus löytyä golfpalloja. Olympia vuonna 1952 kentästä tuli 18 reikäinen, jotta olympiavieraat saivat pelata täysmittaisella kentällä.

HGK_klubitalo

Upeassa klubirakennuksessa oli hyvä ravintola.

Kentästä
Kentällä on korkeuseroja harvakseltaan. Väylät olivat monelta osaa lyhyitä ja suorilla pitkillä lyöneillä oli selkeästi hyötyä. Ennen kierostamme oli satanut joten pitkät raffit olivat todella haasteellisia. Mikäli pallo löytyi raffista, sai varmuudella laskea yhden ylimääräisen lyönnin tuloskorttiin.

hgk_23

Vanhat puut ja puistomainen layout on kentän tärkeä osa.

Greenien koot vaihtelivat, vaikka moni olikin pienemmästä päästä. Kentän kunto oli tasalaatuinen, josta greenit olivat parhaimmistoa. Ensikertalaisena tällä kentällä sai kokea monta yllätystä, koska palloa oli vaikea saada jäämään greeneille niiden kaltevuuksien takia.

HGK_väylä_bunkkeri

Bunkkerit olivat hyvässä kunnossa.

Minulle mielenpainuvin oli par 5 väylä numero 18, missä avataan yli väylän 7 leveälle aukeamalle. Toinen lyönti pitää ohittaa ison puun, jotta pääsee lyömään korotetulle greenille. Lähestyminen on joko osuma greenille tai hankala chippi rinteestä.

Arviot
Pisteet: 66 (57 ilman hintalaatua)  Birdie: Vanhan kentän kulttuuri
Par: Greenit
Bogey: Vaihtelevuus

Faktat
Sijainti: Helsinki, Finland  Avattu: 1932
Suunnittelija: Lauri Arkkola
Kentän vaikeus: Pro 71,4/125 Klubi 69,7/122 Naisten 70,7/119  Väylät: 18 kpl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s