Suomen parhaimmistoon kuuluva Nordcenter Golf and Country Club

Nordcenter Golf and Country Club kuuluu Suomen parhaimmistoon golfrintamalla. Täällä on kaikkea ja vähän enemmän mitä golffari tarvitsee, kuten tenniskenttä ja kuntosali. Klubilla on myös mahdollista tarjota majoitusta, mikäli haluaa viettää golfviikonlopun täällä.

ngcc_fream18_vayla

Fream kentän 18 väylä pelataan kohti klubitaloa

Nordcenter on rakennettu vanhaan kartanoalueseen, jolla on historiaa jo 1500-luvulta. Nykyinen miljöö on 1700-luvun lopulta mikä oli kartanon loistovuosia. Vanhan tallirakennuksen (nykyinen toimisto ja caddie master) seinässä on muisto historiasta kirjaimilla ”JBH 1782”. Kirjaimet ovat lyhenne Johanna Barbara Hisinger, joka oli aikanaan kartanon omistaja.

 

ngcc_fream7_greeni

Fream kentän 8 väylän greeni on meren vieressä.

Nykyään kartanonmailla on golfkeskus, missä kaksi täysimittaista golfkenttää, Fream ja Benz ovat nimetty niiden suunnittelijoiden mukaan. Fream on championships kenttä, josta löytyy haasteita myös vaativille pelaajille, kun taas Benz on leppoisan mukava klubikenttä.

Golfklubin kenttäosasto on hoidettu ammattimaisesti, sillä kenttien kunto olivat tutustumisen aikana todella hienossa kunnossa. Olen kiertänyt viime vuoden aikana yli 50 kenttää ja molemmat Nordcenterin kentät kuuluvat parhaimmistoon kunnon suhteen.

ngcc_fream9_vayla

Väylän 9 greeni on klubitalon läheisyydessä.

Harvinaisuus Nordcenterissä on myös eräs klubin jäsen, joka on kirjaimellisesti syntynyt kentällä. Fream kentän greenillä 9 tai sen läheisyydessä on ollut talo missä kyseinen klubin jäsen on syntynyt. Tämä tapahtui kuitenkin ennen golfkenttien aikaa. Uskon että tällaisia tapauksia ei ole Suomessa kovin monta.

Nordcenterissä on erittäin hyvät harjoitusalueet jokaisen lähtöön. Täällä löytyy puttigreenit erikseen molemmille kentille, bunkkeri ja chippialue ja range missä voi jopa harjoitella raffilyöntejä.

ngcc_fream4_greeni

Fream kentän väylä 4 pelataan korkealle kallioiden päälle. Takapeiliin kannattaa katsoa ja nauttia maisemista.

Benz
Benz on Nordcenterin kentistä helpohko ja sillä on vain vähän korkeuseroja. Aukeamat väylien välillä antavat paljon anteeksi, mikäli avaukseen tulee epätoivottu koukku. Vaikka kenttä ei olekaan kovin vaikea, pitää kuitenkin olla tarkka, jotta pallo ei joudu kentän moneen vesiesteeseen.

ngcc_benz16_greeni

Benz on leppoisa kenttä, mikäli pallo pysyy poissa vesiesteistä. Tässä väylän 16 greeni ja väylä.

Benz on vaihteleva ja hyvin kaunis kenttä. Harva väylä muistuttaa toistaan ja kun astuu viimeisen väylän teeboxiin, toivoo että olisi vielä pari väylää jäljellä. Toisaalta päätösväylä isolla vesiesteellä ja haastavalla greenillä on mieluisa päätösväylä. Mikäli pallon saa reikään tyydyttävällä tuloksella, on kierros melko varmasti positiivinen kokemus.

ngcc_benz18_vayla

Väylän 18 tiiauspaikasta

Kentällä on pari tiiauspaikkaa missä on vaikea ensikertalaisena päätellä miten pitkälle uskaltaa lyödä, etenkin mikäli ei ole ostanut väyläopasta caddie masterilta. Lipun paikkaa ei myöskään ole merkitty, joten huonolla näöllä on vaikea päätellä etäisyyttä lipulle. Muutoin pelin suunnittelu tiiauspaikalta ja greenille lähestymisessä on helppoa, kuten klubikentällä pitääkin olla.

Kentän kuntoa ei voi vähätellä. Greenit olivat tasaiset ja liukkaat, väylät olivat kauniisti ajettu ja erittäin hyvässä kunnossa. Vaikka olikin satanut reippaasti ennen kierostani, en huomannut sitä kentällä. Piti mennä metsään löytämään märkiä kohtia.

Arviot:
Pisteet: 74 (64 ilman hintalaatua)
Birdie: Kentän yleiskuntokunto, Greenit
Par: Vaihtelevuus
Bogey: Pelinsuunnittelu
Tuplabogey: Lipun paikan määrittely greenillä

Faktat  Sijainti: Raasepori, Finland
Avattu: 1993
Suunnittelija: Bradford Benz
Kentän vaikeus: Pro 72,1/135 Klubi 70,9/132 Naisten 71,8/124
Väylät: 18 kpl

Fream
Fream on championship kenttä, jolla on erittäin kauniit maisemat. Etenkin väylät 1-9 jotka sijoittuvat merenlahden viereen ja tekevät pieniä poikkeamia kallioiseen maastoon, ovat todella kauniita. Aukeamille on jätetty heinää kasvamaan, jotka tuo links henkeä kentälle. Heinä antaa vaikuttavan visuaalisen osan kentälle, joka todennäköisesti myös säästää työtä kentän hoidossa.

ngcc_fream3_7_greeni

Väylän 4 naisten teeboxi edessä, väylän 3 greeni keskellä ja väylä 7 greeni takana.

Väylät ovat kumpuilevina Ronland Freamin tyylille uskollisia. Mikäli palloa saa lyödä tasaisesta kohdasta väyläsä, saa olla kiitollinen. Väylien pituus on myös strategisesti hyvin suunniteltu. Lyhyet väylät pelataan jyrkkään ylämäkeen tai 90 asteen doglegillä. Lyhin par 3 on 147 metriä miesten teeltä ja sekin ylämäkeen, joten haastetta tällä kentällä riittää klubipelaajalle.

ngcc_fream5_vayla

200 metrin par 3 väylä takatiiltä lyödään rotkon yli todella isolle greenille.

Fream kentällä on otettu käyttöön ns. kultainen tee, joka lyhentää väyliä ja on suunnattu klubipelaajille. Keltainen tee on varattu harrastelijoille, joilla on parempi tasoitus. Ylimääräinen tee tuo vaihtelua kentälle jonka takia tällä voi pelata monta kierrosta peräkkäin. Uudistus on erittäin tervetullut.

ngcc_fream17_vayla

Haasteellinen väylä 17 joko kruunaa kierroksen tai romuttaa sen.

Fream kentällä on monta mielenpainuvaa väylää, joista väylä 5 on jyrkkä ylämäki, joka nostaa pulssia vaikka tulos olisikin säädyllinen. Väylät 7 ja 8 kulkevat kauniisti meren vieressä. Väylällä 17 hyvä kierros voi murentua käsiin sen kauniin ja petollisen vesiesteen takia. Väylien 9 ja 18 greenit päätyvät klubirakennuksen ääreen, joka kuuluu Suomen kauneimpiin.

Fream on kenttä jonka suomalaisen golfharrastajan tulisi pelata ainakin kerran.

ngcc_fream1_greeni

Väylän 1 greeni ja sen kumpuileva väylä.

 

Arviot
Pisteet: 79 (66 ilman hintalaatua)
Birdie: Vaihtelevuus, kentän kunto
Par: Greenit
Bogey: Pelin suunnittelu, lippujen merkinnät greenillä

Faktat  Sijainti: Raasepori, Finland
Avattu: 1991
Suunnittelija: Ronald Fream
Kentän vaikeus: Pro 75,2/143 Klubi 73,2/139 Naisten 73,1/127
Väylät: 18 kpl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s